Analýza měnové politiky centrální banky Polska – vliv na cenovou stabilitu - Nešpor, Jakub (2011)
Polská ekonomika v době hospodářské krize nezaznamenala hospodářský pokles jako jiné státy v Evropě i ve světě. Významný vnitřní trh či dobrá měnová politika centrální banky Polska mohly být jedny z příčin. Cílem této bakalářské práce je zanalyzovat měnovou politiku Národní banky Polska (Narodowy bank Polski) mezi roky 2000 a 2009 a zjistit jaký měla politika vliv na cenovou stabilitu a vývoj cenové hladiny v Polsku. Teoretická část práce nejprve popíše mechanismy fungování centrálních bank dnes a nabídne krátký exkurz do historie centrálního bankovnictví se zaměřením na Polsko. Na základě těchto poznatků bude vyhodnocena monetární politika Národní banky Polska. Otázkou na závěr je, zda po upuštění od autonomní monetární politiky přijetím eura se polská ekonomika bude vyvíjet relativně stejně zdravě jako v poslední dekádě.