Perspektivy českého exportu na vybrané rozvíjející se trhy - Vinter, Michal; Gráf, Václav; Urban, Luděk, 1927-2013; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Česká republika došla během transformace v 90. let mnoha změn. Jednou z nich bylo dočasné opuštění trhů Východní Evropy a silný nárůst exportního podílu na trzích EU. S postupujícím časem se však zájem českých exportérů znovu obrací na kdysi opuštěné, rozvíjející se trhy. Tato práce představuje teoretické rámce, které ovlivňují vzájemný obchod ČR a zemí mimo EU a využívá analytické nástroje, k odhadu jejich konkrétních projevů na český export. Pomocí makroekonomického konceptu konkurenceschopnosti a gravitačního modelu mezinárodního obchodu ukazuje, že českému exportu přináší cenová konkurenceschopnost stále výhodu, avšak především kvalita institucí na straně druhé potenciály exportu svazuje. Mezi specifické poptávkové faktory, použité v této studii, určil gravitační model jako významné vliv historických obchodních partnerství a stupeň rozvoje importující země. Při porovnání hodnot skutečného exportu s hodnotami předpovídanými modelem pozorujeme, že se v průměru český export do zkoumaných zemí nachází nad potenciálem.
Vedoucí práce: Václav Gráf
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses