Vede apreciace české koruny ke zvýšení nezaměstnanosti v ČR? - Svobodová, Lucie (2011)
Práce zkoumá vliv změn měnového kurzu české koruny vůči euru na míru nezaměstnanosti v České republice. Šetření je prováděno na časových řadách od roku 2000 do roku 2010 a použity jsou dva modely. Stručný teoretický rámec diskutuje několik prací věnujících se tomuto tématu. Výsledky empirického testování potvrzují hypotézu této práce. Apreciace české koruny vůči euru o jednu korunu vyvolá růst míry nezaměstnanosti o 0,028% a o 0,023% při zahrnutí průměrné reálné mzdy do modelu. Statisticky významný vliv (alespoň na 10% hladině významnosti) na růst míry nezaměstnanosti má také německé HDP, český import, produktivita práce a průměrná reálná mzda.