Vede apreciace české koruny ke zvýšení nezaměstnanosti v ČR? - Svobodová, Lucie; Mičúch, Marek, 1980-; Lahvička, Jiří, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Práce zkoumá vliv změn měnového kurzu české koruny vůči euru na míru nezaměstnanosti v České republice. Šetření je prováděno na časových řadách od roku 2000 do roku 2010 a použity jsou dva modely. Stručný teoretický rámec diskutuje několik prací věnujících se tomuto tématu. Výsledky empirického testování potvrzují hypotézu této práce. Apreciace české koruny vůči euru o jednu korunu vyvolá růst míry nezaměstnanosti o 0,028% a o 0,023% při zahrnutí průměrné reálné mzdy do modelu. Statisticky významný vliv (alespoň na 10% hladině významnosti) na růst míry nezaměstnanosti má také německé HDP, český import, produktivita práce a průměrná reálná mzda.
Vedoucí práce: Marek Mičúch
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses