Identifikace rizik a řízení celkového rizika domácností - Frömel, Jaroslav; Koblovský, Petr; Svoboda, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Diplomová práce se zabývá odhadem celkového rizika domácností a faktory, které odhad ovlivňují. Pro odhad celkového rizika využívá odpověď účastníků dotazníkového šetření (n=55) na dotaz, jak pravděpodobný je výskyt ztráty ve výši 20 tisíc Kč příští měsíc a ztráty ve výši 50 tisíc Kč v příštích 12 měsících. Téměř polovina respondentů odhaduje pravděpodobnost jako nízkou, pro následujících 12 měsíců však roste počet respondentů s vyšším odhadem. Odhad celkového rizika roste s věkem respondenta, pokud je respondent podnikatel, je-li v pozici samoživitele, dále roste s příjmem a rozsahem majetku, naopak směrem dolů působí celková hodnota majetku. Jako významné faktory ovlivňující odhad celkového rizika se ukazují vzdělání, finanční zvyklosti a kognitivní schopnosti, které odhad snižují směrem dolů. Jako významná se jeví dostupnost zvyšující odhad celkového rizika, opačným směrem působí vychýlené hodnocení dopadů rizik. Časové preference mohou hrát podstatnou roli v odhadech rizika pro delší období.
Vedoucí práce: Petr Koblovský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses