Je sledování dětské lokomotivy komplementem nebo substitutem pro poptávku po styku s nezletilými? - Hradečná, Anna (2011)
Práce zkoumá změnu poptávaného množství sexuálního styku s nezletilými v závislosti na ceně dětské pornografie. Touto metodou zjišťuje povahu tohoto statku, jedná-li se o komplement či substitut. Jsou diskutovány možnosti použití dětské pornografie jako substitutu a jako komplementu pro styk s dětmi. Poté je provedena regresní analýza metodou první diference a metodou fixních efektů, která potvrzuje inverzní vztah mezi poptávaným množstvím sexuálního styku s dětmi a cenou dětské pornografie, a tedy shledává dětskou pornografii substitutem pro poptávku po styku s nezletilými. Regresní analýza je prováděna na základě dat z let 2001 až 2008 ze států USA a České republiky za pomoci proxy proměnné -- rozvoj internetu, která měří míru poklesu ceny dětské pornografie. Pro USA jsou proxy proměnnou přidělené IP adresy, pro ČR počet domácností připojených k internetu. Odhadnuté výsledky posloužily ke zformování doporučení pro snížení počtu obětí násilných sexuálních trestných činů, kterým je zeslabení represí za držení dětské pornografie.