Ekonomická analýza diskriminace žen na trzích práce - Brčák, Ondřej; Brožová, Dagmar, 1958-; Chytilová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Cílem této práce je analyzovat přítomnost diskriminace žen na trzích práce. Analýza se snaží endogenizovat diskriminační složku v rámci modelu. To je základní odlišnost od ostatních prací zabývajících se touto problematikou, protože tyto práce vliv diskriminace přisuzují nevysvětlitelné části genderové mzdové mezery. Základním stavebním kamenem modelu je myšlenka, že pokud je diskriminace na trzích práce přítomna, musí vykazovat znaky normálního statku. Zkoumaným znakem je korelace mzdové mezery, jakožto množství statku, a zástupných proměnných za důchod. Testování případné korelace je provedeno pomocí lineární regresní analýzy. Výsledky regresí v dlouhém období nejsou uspokojivé, vzhledem k působení mnoha proměnných, které model zanedbává. Konkrétnější výsledky přináší až testy jednotlivých zaměstnání, kdy především regrese provedené s dostupnými daty profese analytiků managementu vzbuzují podezření, že zde může být diskriminace žen přítomna
Vedoucí práce: Dagmar Brožová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses