Motivace k ochraně půdy před erozí - Pysková, Renata (2011)
Cílem práce je analýza jednotlivých aspektů, které ovlivňují uživatele půdy v jejich jednání, činnosti a přístupu k ochraně půdy před erozí. Práce poukáže na motivační či demotivační faktory působící na aktéry s ohledem na zákonitosti a význam vztahu vlastníka k přírodnímu zdroji. Pokládá si otázku, zda uživatelé jsou nebo naopak nejsou a proč motivováni k ochraně půdy. K těmto zjištěním je využita institucionální analýza Elinor Ostrom známá jako Institutional Analysis and Development Framework (IAD). Jednotlivé kroky zvolené metody rovněž pomohou zodpovědět dílčí otázky, nezbytné k vyhodnocení efektivnosti celkového politického systému spjatého s ochranou půdy před zrychlenou erozí, která zasahuje do mnoha odvětví národního hospodářství.