Dobrovolné přístupy jako alternativní nástroj k ochraně životního prostředí - Karlík, Pavel; Slavík, Jan, 1978-; Vejchodská, Eliška, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Tato práce je zaměřena na hledání motivací, které navádí firmy v prostředí České republiky k aplikování dobrovolných přístupů k ochraně životního prostředí do svých procesů, a to ať řídících či výrobních. Cílem práce je definovat nejefektivnější dobrovolné přístupy k ochraně životního prostředí na podnikové úrovni ČR. Ekonomie jako věda již analyzovala teoretické podmínky, za kterých jsou dobrovolné nástroje pro firmy výhodnější, než nástroje administrativní či ekonomické environmentální regulace, avšak je otázkou, zda podniková praxe teoretická doporučení reflektuje a řídí se jimi. Na základě dotazníkového šetření budou analyzovány motivace, které jsou pro firmy při zavádění dobrovolných nástrojů stěžejní a díky tomu bude možné stanovit nejefektivnější dobrovolný přístup, případně jej modifikovat nebo vytvořit nový model tak, aby nejlépe splňoval svůj účel. Tím je snožování negativních dopadů na životní prostředí a zároveň atraktivita pro firmy, které dobrovolné nástroje samy užívají.
Vedoucí práce: Jan Slavík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses