Analýza nákladů a strategií likvidace ropných havárií v Kazachstánu v podnikové sféře v kontextu Státní koncepce ekologické bezpečnosti - Rakhymzhan, Ardak (2011)
Úloha ekonomie v ochraně životního prostředí je pro Kazachstán velmi aktuálním tématem v důsledku toho, že stát má velmi rozvinutý těžební průmysl, který přináší značné zatížení životního prostředí. Tato zátěž je obzvláště patrná v oblasti těžby a zpracování ropy. Cílem této práce je v návaznosti na "Státní koncepci ekologické bezpečnosti v Kazachstánu 2004--2015" analyzovat státní politiku v oblasti ochrany ŽP s důrazem na prevenci ropných havárií se zaměřením na exponovanou těžební oblast v Kaspickém moři a dále metody likvidace ropných úniků jako nástrojů ochrany ŽP včetně konkrétních postupů a firemních nákladů spojených s likvidacemi. V práci bude zhodnocena také efektivnost existujících modelů likvidace ropných úniků v naftových společnostech Kazachstánu. První část práce je metodologicky založena na analýze sekundárních zdrojů: odborných článků a literatury, ekologických bulletinů, oficiálních dat Ministerstva ochrany životního prostředí Kazachstánu, firemních údajů a "Státní koncepce ekologické bezpečnosti".