Analýza nákladů a strategií likvidace ropných havárií v Kazachstánu v podnikové sféře v kontextu Státní koncepce ekologické bezpečnosti - Rakhymzhan, Ardak; Vojáček, Ondřej, 1980-; Jílková, Jiřina, 1956-2022; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Úloha ekonomie v ochraně životního prostředí je pro Kazachstán velmi aktuálním tématem v důsledku toho, že stát má velmi rozvinutý těžební průmysl, který přináší značné zatížení životního prostředí. Tato zátěž je obzvláště patrná v oblasti těžby a zpracování ropy. Cílem této práce je v návaznosti na "Státní koncepci ekologické bezpečnosti v Kazachstánu 2004--2015" analyzovat státní politiku v oblasti ochrany ŽP s důrazem na prevenci ropných havárií se zaměřením na exponovanou těžební oblast v Kaspickém moři a dále metody likvidace ropných úniků jako nástrojů ochrany ŽP včetně konkrétních postupů a firemních nákladů spojených s likvidacemi. V práci bude zhodnocena také efektivnost existujících modelů likvidace ropných úniků v naftových společnostech Kazachstánu. První část práce je metodologicky založena na analýze sekundárních zdrojů: odborných článků a literatury, ekologických bulletinů, oficiálních dat Ministerstva ochrany životního prostředí Kazachstánu, firemních údajů a "Státní koncepce ekologické bezpečnosti".
Vedoucí práce: Ondřej Vojáček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses