Analýza úspěšnosti žadatelů Libereckého kraje při čerpání prostředků z fondů Evropské unie - Vinšová, Veronika (2011)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie v rámci Libereckého kraje v programovacím období 2007-2013. Teoretická část vymezuje postavení regionální politiky v České republice, přibližuje její vývoj, legislativní a institucionální zajištění. Dále je zde nastíněna složitá struktura strategických a programových dokumentů s cílem hierarchizovat je na jednotlivých úrovních správy a následně je stručně přiblížen průběh projektového řízení jako nezbytné součásti čerpání podpory z fondů Evropské unie. V praktické části práce je nejprve charakterizován Liberecký kraj a poté je přistoupeno k analýze úspěšnosti žadatelů Libereckého kraje při čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie. Získané údaje jsou posuzovány v rámci jednotlivých operačních programů a porovnávány s celkovou podporou České republiky i v rámci samotného Libereckého kraje komparací podaných a schválených žádostí.