Ochrana živé přírody jako součást hospodářské politiky - Urbanová, Tereza (2010)
Ochrana přírody zaznamenala v České republice od konce 80. let 20. století značné změny. Objevují se soukromé ochranářské organizace -- pozemkové spolky -- a spolu s nimi sílí význam institucí a společenských norem. Práce srovnává institucionální rámec ochranářských aktivit v České republice, stavících na nájmech, dobrovolných dohodách a vlastnictví půdy, s americkými land trusts, které k ochraně přírodních a historických hodnot stále více využívají státem podporované conservation easementy.