Modelování zahraničního obchodu v EU - stanovení skupin zemí v panelových datech - Tichý, Filip (2011)
Cílem této disertační práce je modelování zahraničního obchodu mezi evropskými zeměmi pomocí gravitačního modelu za využití panelových dat, se zvláštním důrazem na vliv volatility měnového kurzu a výskytu tzv. Roseova efektu ve vztahu k euru. Hlavním přínosem studie je vytvoření komplexního přístupu k odhadu rovnice, při opuštění předpokladu homogenní reakce uvnitř pozorované množiny zemí, a to od definice metod, přes jejich testy, až k praktické implementaci. V práci je představeno několik nových heuristických metod, které slouží k určení efektivního rozložení zemí do skupin. Celý optimalizační výpočet probíhá postupně v iteracích podle definovaného algoritmu a každá z heuristických metod vždy stanoví nové rozmístění zemí do skupin pro odhad v následujícím kroku. Celý výpočet je ukončen při indikaci nemožnosti nalezení nového rozřazení zemí do skupin. Jako výsledek je pak označena kombinace, která dosáhla minimální hodnoty účelové funkce. Výsledky testů heuristik neukazují na existenci dominantní metody, z toho důvodu je vytvořen algoritmus řetězení alternativních metod. To znamená, že heuristika probíhá standardním způsobem, při dosažení finálního výsledku se však výpočet nepřeruší, ale automaticky dojde k přepnutí na alternativní heuristiku, a to do té doby než po změně nebude nalezen výsledek s nižší hodnotou účelové funkce. V závěru práce je odhadnuta gravitační rovnice zahraničního obchodu rozšířená o existenci skupin pomocí postupu řetězení nových heuristických metod.