Filantropie a bohatství společnosti - Duchoslavová, Romana (2010)
Diplomová práce si klade za cíl prozkoumat vývoj dárcovství V ČR po roce 1989. V první části se zabývá teoretickým základem pojmů altruismus a filantropie, vymezuje zkoumané dárcovství jako neadresné a dává ho do souvislosti s uvažovanými teoretickými východisky. Dále se zaměřuje na vztah občanské společnosti a dárcovství a reflexi rolí nadací v české společnosti. V praktické části pak je zkoumán rozvoj individuálního dárcovství na vzorku čtyř českých nadací. Jednoznačný trend není pozorován, jsou ovšem diskutovány další pozoruhodné skutečnosti, které výsledky analýzy odhalují.