Politický cyklus v období hospodářské krize - Joska, Jan; Czesaný, Slavoj, 1940-; Mládek, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Diplomová práce analyzuje, zda došlo v případě vývoje reálného HDP, inflace a nezaměstnanosti v České republice a USA k systematickému ovlivňování těchto makroekonomických ukazatelů vládnoucími stranami a jejich politickou orientací. Práce se zaměřuje na období od začátku 90. let 20. století do současnosti, s důrazem na předkrizové a krizové období současné hospodářské krize. Testovány jsou dva základní teoretické koncepty. Prvním z nich je model oportunistické teorie hospodářského cyklu, druhým pak model ideologické teorie hospodářského cyklu. Práce zároveň analyzuje, zda docházelo v těchto dvou státech k záměrnému ovlivňování vládních výdajů v předvolebních obdobích za účelem zvýšení šancí vládních politiků na znovuzvolení. Diplomová práce také zkoumá podobnosti a odlišnosti předkrizového a krizového období současné hospodářské krize s Velkou hospodářskou krizí z 30. let 20. století.
Vedoucí práce: Slavoj Czesaný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses