Jsou recese dobré pro (americké) zdraví? - Kopecká, Petra; Bartoň, Petr; Rotschedl, Jiří, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Cílem této práce bylo provést analýzu vlivu makroekonomických podmínek na úmrtnost z různých příčin za období 1991-2007 podle vzoru analýzy, kterou provedl Ruhm (2000) za období 1972-1991 a následně porovnat výsledky těchto dvou analýz. Pomocí modelu s fixními efekty byla testována panelová data z 50 států USA a District of Columbia. Výsledky analýzy v této práci byly ale zkresleny vlivem autokorelace, kterou se nepodařilo odstranit. Bylo tedy možné vyhodnotit pouze výsledky analýzy celkové úmrtnosti a úmrtnosti z důvodu sebevražd a vražd. Zatímco Ruhm (2000) prokázal procyklický charakter jak celkové úmrtnosti, tak i osmi z deseti příčin smrti, v analýze provedené v rámci této práce se procyklicitu podařilo prokázat pouze u celkové míry úmrtnosti. Úmrtnost z důvodu sebevražd a vražd se ukázala být v období 1991-2007 proticyklická.
Vedoucí práce: Petr Bartoň
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses