Výsledky hospodaření veřejných rozpočtů ve světle průběhu politických cyklů v ČR v letech 1993 - 2010 - Kůs, Jan; Ševčík, Miroslav, 1958-; Říhová, Vladimíra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Cílem práce je nalezení možných souvislostí mezi výsledky hospodaření veřejných rozpočtů a průběhem politického cyklu v České republice. Provedená analýza za období let 1993 -- 2010 se zaměřuje nejprve na vývoj celkových deficitů, následně na vývoj vybraných položek veřejných příjmů a výdajů. Zásadní součástí práce je oddělení cyklického deficitu, vzniklého v důsledku výkyvů ekonomické aktivity od deficitu strukturálního, který vzniká konkrétními opatřeními vládní politiky. Výsledky analýzy naznačují, že s blížícími se volbami docházelo k většímu uvolňování fiskální politiky. V druhé polovině volebních cyklů byly rovněž vykazovány vyšší strukturální deficity. Zjištěné rozdíly však nejsou dostatečně velké, aby mohly být považovány za statisticky významné.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses