Stabilizace zaměstnanců generace Y - Kazík, Tomáš (2011)
Ve své diplomové práci jsem se zabýval tématem stabilizace zaměstnanců Generace Y. Cílem práce bylo zjistit, jaké faktory jsou pro cílovou skupinu nejdůležitější při stabilizaci v organizaci, přičemž cílovou skupinou byly jedinci z Generace Y s vysokoškolským vzděláním a ekonomickým oborem. V teoretické části jsem popsal proces stabilizace zaměstnanců, včetně všech proměnných, které do tohoto procesu zasahují. Dále jsem představil a charakterizoval Generaci Y. Na konci teoretické části jsem představil studie, ze kterých jsem čerpal informace pro můj výzkum. Na začátku výzkumné části jsem sestavil soubor 20 stabilizačních faktorů. Tyto faktory jsem zkoumal pomocí vzorku 10 respondentů. 7 faktorů bylo vyřazeno a 13 postoupilo do on-line dotazníku. Dotazník vyplnilo 737 respondentů a výsledkem byly zjištěné 4 nejdůležitější (TOP) faktory stabilizace pro cílovou skupinu: "zajímavá práce", "dlouhodobé kariérní možnosti", "respekt organizace ke svým zaměstnancům" a "plat".