Dialog s Ruskem v období post-globalizace - Loseva, Anastasiya (2011)
Hlavním cílem této práce je zanalyzovat pozici Ruska na "světové aréně" 21. století. Dnešní svět už není "bipolární", nýbrž multipolární, což znamená, že faktorem úspěchu je vzájemná kooperace, spolupráce, koexistence. Analýza historické minulosti a vliv globalizace na ekonomiku, politiku a hospodářství umožňují předvídat vývoj diplomatické situace v nejbližší budoucnosti. Obrovský potenciál rozvojových zemí (tzv. BRIC) vede k přerozdělení moci a kapitálu ze "Západu na Východ". Geopolitika a stabilita Ruské federace v mnohém záleží na diplomatickém dialogu mezi Ruskem a Euroatlantickou aliancí Evropou, Asie-Pacifikem (Čínou) muslimskými zemi (Kavkazem a Čečenskem)