Analýza penzijních systémů se zaměřením na fondový pilíř financování - Baumruk, Luděk (2011)
Diplomová práce se zabývá privatizací průběžně financovaných penzijních systémů, a to s cílem teoreticky i empiricky vyvrátit nejrozšířenější domnělé výhody přechodu na fondově financovaný model sociálního zabezpečení ve stáří. Tyto takzvané "mýty sociálního zabezpečení" jsou inherentně spojeny s přeměnou implicitního důchodového dluhu na dluh explicitní, která má, jak potvrzuje navržený model vícenásobné regrese, negativní vliv na rating, a tedy i na náklady financování, daného státu. Práce se dále zaměřuje na legislativní úpravu penzijních fondů v České republice, která podstatnou měrou přispívá k téměř nulovému reálnému zhodnocení vložených prostředků. Po očištění o náklady příštích období a oceňovací rozdíly zahrnuté ve vlastním kapitálu jednotlivých penzijních fondů je průměrné reálné roční zhodnocení v uplynulých patnácti letech dokonce záporné.