Analýza penzijních systémů se zaměřením na fondový pilíř financování - Baumruk, Luděk; Jílek, Josef, 1957-; Mládek, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Diplomová práce se zabývá privatizací průběžně financovaných penzijních systémů, a to s cílem teoreticky i empiricky vyvrátit nejrozšířenější domnělé výhody přechodu na fondově financovaný model sociálního zabezpečení ve stáří. Tyto takzvané "mýty sociálního zabezpečení" jsou inherentně spojeny s přeměnou implicitního důchodového dluhu na dluh explicitní, která má, jak potvrzuje navržený model vícenásobné regrese, negativní vliv na rating, a tedy i na náklady financování, daného státu. Práce se dále zaměřuje na legislativní úpravu penzijních fondů v České republice, která podstatnou měrou přispívá k téměř nulovému reálnému zhodnocení vložených prostředků. Po očištění o náklady příštích období a oceňovací rozdíly zahrnuté ve vlastním kapitálu jednotlivých penzijních fondů je průměrné reálné roční zhodnocení v uplynulých patnácti letech dokonce záporné.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses