Kolektivní správa autorských práv -- slepá ulička v institucionálním vývoji? - Beránková, Hana; Doležalová, Antonie, 1966-; Czesany Dvořáková, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Diplomová práce zkoumá fenomén ochrany autorských práv a jejich kolektivní správy. V teoretické části se práce metodologicky vymezuje vůči pojmu intelektuální vlastnictví a hodnotí různé přístupy jak ekonomické, tak právní vědy. Praktická část práce obsahuje konkrétní analýzu přijímání moderního autorského zákona za první republiky. Identifikuje jednotlivé zájmové skupiny jak na domácí, tak na mezinárodní úrovni, které se zasadily o rozšíření autorskoprávní legislativy. Popisuje, jaké argumenty byly zájmovými skupinami užívány a důvody toho, proč byly tehdejší společností akceptovány. Hlavním závěrem diplomové práce je, že teoretické premisy institucionální ekonomie a teorie zájmových skupiny byly potvrzeny výsledky plynoucími z praktické části práce.
Vedoucí práce: Antonie Doležalová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses