Program „EU peníze školám“ jako příklad záměru o zjednodušení čerpání dotací v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost - Jun, Petr (2011)
Diplomová práce se zabývá programem "EU peníze školám" v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost (OP VK) a souvisejícími změnami v čerpání prostředků z Evropského sociálního fondu. Analýza je zaměřena na efektivitu programu z pohledu administrativních nákladů na straně příjemce dotace. Programové financování podpory vzdělávání v České republice ze strukturálních fondů je srovnáno z pohledu efektivity s financováním ze soukromých zdrojů v rámci konceptu Corporate social responsibility (CSR) a dále je pojednána možnost aletrnativy CSR k tomuto financování z veřejných prostředků. Cíle diplomové práce jsou naplněny především kvalitativním výzkumem formou řízených rozhovorů s příjemci dotací z programu "EU peníze školám" a zároveň odborníky na tuto tematiku, SWOT analýzou programu, dále pak komparativní analýzou OP VK s konceptem CSR.