Zaměstnanost žen po mateřské dovolené - Vágnerová, Jitka (2011)
Diplomová práce se zabývá analýzou zaměstnanosti žen v České republice s důrazem na problematiku slučitelnosti rodinného a profesního života. Cílem práce je prozkoumat, do jaké míry mateřská dovolená ovlivňuje zaměstnávání žen, jaké jsou překážky, které jim brání v nalezení pracovní pozice. Zaměřuje se na nastavení rodinné politiky a analyzuje používané nástroje politiky zaměstnanosti v České republice, především co se týče výše výdajů ze státního rozpočtu. Součástí je podrobná analýza trhu práce v České republice a na Havlíčkobrodsku. Jádrem práce je výzkum problematiky nezaměstnanosti žen po mateřské dovolené provedený v regionu Havlíčkův Brod. V závěru práce jsou zhodnoceny výsledky výzkumu a nastíněna možná východiska řešení slučitelnosti práce a rodiny.