Analýza účinnosti metod omezujících kouření - Radošťanová, Iveta (2011)
Kouření představuje hlavní příčinu chorobnosti a úmrtnosti mezi těmi, jimž se lze vyhnout, a proto se vláda snaží svými zásahy kouření omezovat. Předmětem zkoumání této práce budou dopady vládních intervencí z hlediska jejich proklamovaných a skutečných důsledků. Kritériem hodnocení bude vliv na zdravotní stav populace, státní rozpočet a přerozdělování ve společnosti. Aby mohlo dojít k podání komplexnějšího obrazu situace, budou zahrnuty i nezamýšlené důsledky vládních aktivit, což bude dalším kritériem při posuzování účinnosti vládních zásahů. Práce nemá ambice nalézt jednoznačně nejlepší z metod omezování kouření, pouze se pokusí upozornit v rámci analýzy na některé rozpory zamýšlených a skutečných důsledků intervencí vlády.