PLATNOST MODIFIKOVANÉ PHILLIPSOVY KŘIVKY V TRANSITIVNÍCH EKONOMIKÁCH V LETECH 1993–2010 - Janeček, Stanislav (2011)
Předmětem práce je testování platnosti modifikované Phillipsovy křivky -- tedy potvrzení či vyvrácení existence substitučního vztahu mezi mírou inflace a mírou nezaměstnanosti -- na transitivních ekonomikách pěti vybraných zemí, kterými jsou Česká republika, Polsko, Slovensko, Maďarsko a Slovinsko. Po uvedení teoretického vývoje konceptu Phillipsovy křivky následuje analýza Okunova zákona a koeficientu obětování, zkoumajících vztah mezi mezerou v nezaměstnanosti, produkční mezerou a změnou míry inflace. Vyvrcholením práce je ekonometrická analýza, která vyúsťuje v odvození regresních modelů Phillipsových křivek testovaných zemí. Tyto regresní modely jsou následně vyhodnoceny pomocí příslušných statistických charakteristik a porovnány s teoretickým průběhem Phillipsovy křivky.