PLATNOST MODIFIKOVANÉ PHILLIPSOVY KŘIVKY V TRANSITIVNÍCH EKONOMIKÁCH V LETECH 1993–2010 - Janeček, Stanislav; Ševčík, Miroslav, 1958-; Vokoun, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Předmětem práce je testování platnosti modifikované Phillipsovy křivky -- tedy potvrzení či vyvrácení existence substitučního vztahu mezi mírou inflace a mírou nezaměstnanosti -- na transitivních ekonomikách pěti vybraných zemí, kterými jsou Česká republika, Polsko, Slovensko, Maďarsko a Slovinsko. Po uvedení teoretického vývoje konceptu Phillipsovy křivky následuje analýza Okunova zákona a koeficientu obětování, zkoumajících vztah mezi mezerou v nezaměstnanosti, produkční mezerou a změnou míry inflace. Vyvrcholením práce je ekonometrická analýza, která vyúsťuje v odvození regresních modelů Phillipsových křivek testovaných zemí. Tyto regresní modely jsou následně vyhodnoceny pomocí příslušných statistických charakteristik a porovnány s teoretickým průběhem Phillipsovy křivky.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses