Cílování inflace v islámských zemích - Straka, Patrick (2011)
Cílem práce je odpovědět na otázku, zda je možné v bezúrokovém finančním systému islámských zemí sledovat cílování inflace jako konečný cíl měnové politiky. V první části práce jsou srovnávány základní charakteristiky islámského finančního systému s konvenčním systémem západních zemí. Druhá část se zaměřuje na potřebné úpravy makroekonomických modelů podle potřeb islámského systému. Třetí část práce pak testuje hypotézy předchozích částí a analyzuje předpoklady pro možnost cílení inflace. Závěrečná část pak navrhuje opatření změn v provádění měnové politiky.