Cesty zvyšování motivace a spokojenosti ve vybraných organizacích - Horňáková, Veronika; Němec, Otakar; Srnec, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2011)
Diplomová práce nejdříve popisuje základní pojmy motivace a motivační teorie. Následně zkoumá, jakým způsobem a čím jsou zaměstnanci motivováni v různých kulturních prostředích. Na základě několika rozsáhlých dotazníkových šetření provedených ve dvou různých firmách s téměř ročním odstupem popisuje, jak se změnila motivace a spokojenost zaměstnanců po zavedení určitých změn; např. lepší organizace pracovní doby, zpřehlednění organizační struktury, zlepšení komunikace mezi manažery a zaměstnanci, apod. Práce také porovnává výsledky z dotazníkových šetření v těchto firmách, které mají velice odlišné zázemí a zaměstnaneckou strukturu, a snaží se najít společné faktory motivace, resp. motivátory. Dotazníková šetření byla prováděna pomocí Stoewerova testu.
Vedoucí práce: Otakar Němec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses