Návrh protikorupčního mechanismu - Kobrč, Marek (2011)
V práci je popsán návrh protikorupčního opatření. Korupčník, který by jako první udal korupci, na které se podílel, by nebyl nijak potrestán a směl by si ponechat všechny výnosy, které již získal. Každý z korupčníků má proto motivaci korupci udat. Aby se korupčníci proti této možnosti zabezpečili, museli by vynaložit náklady, což by jim snížilo zisk a výskyt korupce by se proto snížil. Opatření rovněž zvyšuje pravděpodobnost odhalení korupce. Za splnění určitých předpokladů může korupčníky od korupce předem odradit. Opatření lze užít i k odhalení korupce, která se stala, před jeho zavedením.