Vznik a vývoj sociálního státu ve Velké Británii v letech 1945-1990 - Duroňová, Tereza (2011)
Hlavním cílem mé práce je analyzovat nejdůležitější aspekty poválečného vývoje ve Velké Británii. Svou pozornost v první řadě zaměřím na opatření přijatá labouristickou vládou, která se poprvé v historii dostala k moci. Ve druhé části budu popisovat budování sociálního státu od druhé světové války až do konce 80. let 20. století, kdy byla do čela státu zvolena Margaret Thatcherová. Ve třetí části své práce analyzuji její vliv na hospodářskou přeměnu země od keynesiánství k monetaristické doktríně svobodného podnikání a odpovědnosti každého jedince za svůj osud. Vláda Margaret Thatcherové nastavila nový směr, který se stal inspirací pro mnohé další politiky po celém světě. V závěru budu analyzovat okolnosti, jež vedly k rezignaci první premiérky v dějinách Velké Británie.