Analýza sociálně ekonomických ukazatelů České republiky 2003 – 2010 - Mužíková, Hana (2011)
Diplomová práce představuje souhrnný přehled vývoje vybraných sociálně-ekonomických ukazatelů České republiky v letech 2003 -- 2010, jejich stručnou charakteristiku a vývoj jednotlivých ukazatelů sociálně-ekonomického systému, daní, pojistného a demografického vývoje. Hlavním cílem práce je zkoumání vývoje sociálních transferů, které jsou největší položkou celkových a zákonných mandatorních výdajů a zhodnocení jejich podílu na výdajové straně státního rozpočtu. Teoretická část práce se týká současného trendu výdajů státního rozpočtu jako prostředku k podpoře ekonomického růstu a sociálního zabezpečení. Dále se zabývá jednotlivými položkami výdajové strany státního rozpočtu, do kterých jsem zařadila dávky důchodového a nemocenského pojištění, státní sociální podpory a podpory v nezaměstnanosti. Nedílnou součástí této kapitoly je demografický vývoj společnosti a zhodnocení ekonomické výkonnosti České republiky. Analytická část práce se zaměřuje na vybrané položky státního rozpočtu a jejich vliv na schvalování a plnění rozpočtu. V závěru hodnotím vývoj výdajové strany státního rozpočtu a odpovídám na otázku, zda-li je fiskální politika vlády pouze v režii sociálních transferů.