Analýza sociálně ekonomických ukazatelů České republiky 2003 – 2010 - Mužíková, Hana; Ševčík, Miroslav, 1958-; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Diplomová práce představuje souhrnný přehled vývoje vybraných sociálně-ekonomických ukazatelů České republiky v letech 2003 -- 2010, jejich stručnou charakteristiku a vývoj jednotlivých ukazatelů sociálně-ekonomického systému, daní, pojistného a demografického vývoje. Hlavním cílem práce je zkoumání vývoje sociálních transferů, které jsou největší položkou celkových a zákonných mandatorních výdajů a zhodnocení jejich podílu na výdajové straně státního rozpočtu. Teoretická část práce se týká současného trendu výdajů státního rozpočtu jako prostředku k podpoře ekonomického růstu a sociálního zabezpečení. Dále se zabývá jednotlivými položkami výdajové strany státního rozpočtu, do kterých jsem zařadila dávky důchodového a nemocenského pojištění, státní sociální podpory a podpory v nezaměstnanosti. Nedílnou součástí této kapitoly je demografický vývoj společnosti a zhodnocení ekonomické výkonnosti České republiky. Analytická část práce se zaměřuje na vybrané položky státního rozpočtu a jejich vliv na schvalování a plnění rozpočtu. V závěru hodnotím vývoj výdajové strany státního rozpočtu a odpovídám na otázku, zda-li je fiskální politika vlády pouze v režii sociálních transferů.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses