Sovětsko–britské hospodářské a politické vztahy ve třicátých letech 20. století - Knotek, Martin (2011)
Diplomová práce si klade za cíl analyzovat z hlediska ekonomického, politického a diplomatického sovětsko -- britské vztahy ve třicátých letech 20. století. Analýza popsaných událostí se zaměřuje především na formování vzájemných vztahů mezi Sovětským svazem a Velkou Británií ve třicátých letech 20. století, orientuje se na nejdůležitější rozdíly v přístupech a realizacích hospodářských politik v obou zemích. Samotný střet mezi dvěma světy a systémy, tedy západním, liberálním, protržním s tím východním, socialistickým, centrálně plánovaným, je hlavním bodem analýzy diplomové práce. V závěru jsou popsány a využity hlavní teoretické myšlenky historické ekonomické školy, Institucionální ekonomie, na základě kterých se práce zabývá, za využití metody více kriteriální analýzy, porovnáním hlavních ideologických myšlenek obou výše zmíněných hospodářsko -- politických systémů.