Vývoj cen zemědělských komodit v letech 2008 – 2010 – analýza trhu olejnin - Voborníková, Tereza (2011)
Od 90. let minulého století se olejniny staly jednou z hlavních zemědělských plodin pěstovaných v České republice a jejich význam v rámci národního hospodářství neustále roste. Tento trend je však často připisován legislativním opatřením v oblasti biopaliv, pro jejichž výrobu jsou v České republice olejniny hlavní surovinou. Z toho důvodu se v teoretické části mé práce snažím ukázat, že olejniny mají mnohem širší využití a jejich pěstování má v naší republice určitou tradici. Hlavním cílem mé práce je analýza vývoje cen olejnin v letech 2008 -- 2010. Díky světové finanční krizi byl vývoj cen všech zemědělských komodit v tomto období nestandardní. Ověřuji, zda olejniny podlehly trendům na komoditních trzích. Zkoumám, jaké faktory působily na jejich cenu, zjišťuji, jaké zákonitosti platí na trhu olejnin. Díky svým poznatkům můžu hodnotit některá kontroverzní tvrzení ohledně zvyšování cen potravin a docházím k závěru, že biopaliva nejsou v současné době hlavním faktorem působícím na jejich cenu.