Analýza nestátních neziskových organizací v oblasti vzdělávání ve Středočeském kraji - Faltys, Miroslav (2011)
Téma této diplomové práce je zaměřeno na analýzu nestátních neziskových organizací v oblasti vzdělávání ve Středočeském kraji. Práce poukazuje na vztah a vývoj soukromého, veřejného a neziskové sektoru ve vzdělávání. Cílem práce je zachytit vývoj nestátních neziskových organizací v oblasti vzdělávání ve Středočeském kraji, poukázat na jejich postavení, zanalyzovat efektivnost jejich činnosti a srovnat současnou neziskovou organizaci s historickou neziskovou organizací. První část práce se zaměřuje na historický vývoj neziskových organizací v oblasti vzdělávání od 17. století. Jde zde hlavně o sledování vývoje a změn v institucionálním uspořádání, právním prostředí a financování. Podrobně je sledována piaristická kolej ve Slaném. Ve druhé části práce je analyzován současný stav neziskových organizací ve vzdělávání ve Středočeském kraji. Zaměřuje se na církevní školy a obecně prospěšné společnosti. Tato analýza se týká výkonu neziskových organizací, ekonomických výsledků a jejich opodstatnění ve školství. V poslední části práce je srovnání historické neziskové organizace se současnou neziskovou organizací.