Analýza fiskální politiky v době tzv. "rozpočtové odpovědnosti" a jejich dopadů na oblast sociálního zabezpečení - Mácha, Pavel; Durdisová, Jaroslava, 1945-; Kubelková, Karina, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
V mé diplomové práci se zaměřuji na analýzu fiskálních opatření, přijatých vládou, v rámci schválení zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů, který tak reagoval na prohlubující se nepříznivý vývoj v oblasti veřejných financí ČR a celkového vládního zadlužení, způsobených především růstem sociálních mandatorních výdajů. Po seznámení se základní problematikou veřejných financí a soustavou veřejných rozpočtů, se práce zaměřuje na kvantifikaci a zhodnocení dosažených efektů přijatých reformních opatření, rozdělených dle 3 základních pilířů reformy, a to na efekty daňové, sociální a na efekty zdravotního financování. Rozhodným zkoumaným obdobím je pak rok 2008, tedy první rok platnosti nových opatření. Po zhodnocení se oblast zájmů práce přesouvá k analyzování vládního deficitu a veřejného zadlužení, kde cílem je definování základních faktorů ovlivňující dosažení lepší relativní váhy veřejného dluhu, včetně propočtů několika možných scénářů, jak různých cílených hodnot zadlužení dosáhnout, v závislosti na změně zadaných parametrů.
Vedoucí práce: Jaroslava Durdisová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses