Sociální systém na Kubě - Vaňková, Lucie (2010)
Diplomová práce se zabývá problematikou kubánského sociálního systému. Předmětem zkoumání je obecné fungování sociálních systémů zemí Latinské Ameriky a jejich srovnání se sociálním systémem na Kubě. Cílem diplomové práce je tedy komplexně zmapovat fungování kubánského sociálního systému, popsat jeho výhody a nevýhody a ukázat proč je tento sociální systém v některých ohledech efektivnější než jiné systémy sociálního zabezpečení. Pozornost je take věnována procesu stárnutí obyvatelstva a postupu, jak se s tímto procesem vypořádává Kuba oproti jiným latinskoamerickým zemím.