Veterinární zdravotní péče - Knězová, Jana (2010)
Stále se zvyšující náklady na zdravotní péči se stávají jedním z hlavních problémů českého zdravotnictví. V důsledku toho má stát neustálé tendence vstupovat do zdravotního systému a svými zásahy (regulacemi) tak ovlivňovat chování jeho aktérů. Regulace jsou tak v očích státu řešením, které se dokáže vypořádat s tzv. tržními selháními, ale ve výsledku dochází k poškození celého systému zdravotnictví. Proto by se mohlo zdravotnictví jako takové inspirovat ve veterinární péči, kde téměř neexistují státní regulace (kromě zákonů) a systém je založen na tržním jednání.