Vývoj verejných financií a ich konsolidácia v krajinách V4 - Vavrek, Pavol (2011)
Hlavným cieľom tejto diplomovej práce je zhodnotiť a analyzovať vývoj verejných financií krajín V4 a ich konsolidáciu v období rokov 2002 -- 2010. V tomto časovom úseku došlo k dôležitým zmenám, ktoré priamo ovplyvnili fiškálne politiky všetkých členov V4. Príkladmi takejto zmeny sú fiškálna decentralizácia, začlenenie krajín regiónu V4 do Európskej únie, v prípade Slovenska aj plnenie konvergenčných kritérií pred vstupom do Eurozóny v roku 2009. Súčasťou práce je aj analýza transformačného procesu v krajinách V4, pretože ten výrazne ovplyvnil následný fiškálny vývoj. Práca sa snaží preskúmať a porovnať ekonomické opatrenia vlád V4, ktoré si za cieľ stanovili reštrukturalizáciu verejných prostriedkov. Diplomová práca sa taktiež snaží prepojiť získané poznatky s politickým cyklom.