Ekonomická analýza nežádoucích událostí ve zdravotnickém zařízení dekubity - Onoda, Erik (2011)
Cílem práce je vyčíslení nákladů na ošetřování a léčbu dekubitů v pražské Fakultní Thomayerově nemocnici s poliklinikou (FTNsP). Po rozboru existujícího systému sledování výskytu dekubitů byly záznamy, shromážděné tímto systémem v letech 2005 -- 2010 upraveny tak, aby z nich bylo možné odvodit potřebné údaje -- především počet ošetřovacích dnů v členění podle závažnosti postižení dekubity. Údaje o spotřebě materiálu a léčivých přípravků byla získána dotazníkovým šetřením, provedeným v roce 2009 mezi ošetřujícím personálem. Výstupem práce je zmapování výskytu dekubitů ve FTNsP, analýza vlivu použití antidekubitních matrací na incidenci dekubitů a finanční vyjádření nákladů dekubitů na jednoho pacienta i celou FTNsP ve členění na jednotlivé složky přímých nákladů a náklady prodloužení hospitalizace.