Trendy ve spotřebě antidepresiv v ČR v období 2003-2008 - Kantorová, Alice; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Lešetický, Ondřej; Mlčák, Jan (2011)
Depresivní porucha, etiologie, objektivní měřítka pro zjišťování deprese, deprese a sebevraždy, deprese v MKN-10, léčba, chemické látky v mozku a přenos informací, mechanizmus účinku antidepresiv, dělení depresí, komorbidita, biologické a psychoterapeutické možnosti léčby, farmakoterapie, ATC klasifikace léčiv, rozdělení antidepresiv dle ATC klasifikace, doporučené postupy pro léčbu deprese. Identifikace trendu a objemu ve spotřebě antidepresiv - kód N06A v České republice ve sledovaném období 2003-2008 za použití dat Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR a porovnáním podle konkrétních kritérií: regionální (spotřeba v krajích ČR), gender (spotřeba dle pohlaví), věk (spotřeba dle věkových skupin), roční období a měsíc (spotřeba v ročních obdobích a jednotlivých měsících) a ATC skupin (spotřeba dle chemicko/terapeuticko/farmakologické podskupiny N06A* - 4. úroveň ATC klasifikace a spotřeba dle podskupiny chemické substance N06A***, tj. účinné látky - 5. úroveň ATC klasifikace). Hrubý odhad možného podílu depresivních a neurotických poruch na zjištěné spotřebě, vycházející z dalších údajů z databáze Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.
Vedoucí práce: Ondřej Lešetický
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2011
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2011
Keywords: farmakoekonomika; deprese; farmakoterapie; spotřeba léčiv; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; Česko; pharmacoeconomics; depression; pharmacotherapy; drug consumption; master's theses; Czechia