Metody konstrukce výnosové křivky státních dluhopisů na českém dluhopisovém trhu - Hladíková, Hana; Radová, Jarmila; Pelikán, Jan, 1943-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Informace o časové struktuře úrokových sazeb jsou jedním ze základních nástrojů měnové analýzy, neboť poskytují informace o očekáváních trhu ohledně budoucí inflace a nominálních úrokových měr. Výnosové křivky bezkupónových dluhopisů nejsou pozorovatelné přímo na trhu. Pro aproximaci empirických dat pro vytvoření výnosové křivky je třeba vybrat vhodnou matematickou funkci. Zabýváme se metodami užívajícími kubických spline funkcí, lineární kombinaci Fourierových nebo exponenciálních bázových funkcí a parametrickým NelsonSiegelovým modelem. Shrnujeme matematický aparát, který se využívá k těmto aproximacím. Pro nalezení parametrů jednotlivých metod používáme minimalizaci odchylky mezi pozorovanými a spočtenými cenami pomocí nelineárních nejmenších čtverců. Metody jsou testovány na datech z českého dluhopisového trhu. Aplikace vhodné shlazovací funkce a vhodné váhy přiřazené jednotlivým dluhopisům jsou klíčové, pokud chceme vybrat nejlepší metodu podle daných kritérií. Nejvhodnějšími se jeví metody užívající shlazené kubické B-spliny.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2011
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2011
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations