Aspekty a souvislosti elektronického účetního výkaznictví - Velechovská, Lenka, 1982- (2011)
Disertační práce se v teoretické části zabývá vlivem informačních a komunikačních technologií na účetní výkaznictví, pojednává o aspektech účetního výkaznictví na internetu, popisuje vlastnosti a využití formátu XML a XBRL, vymezuje možnosti a rizika elektronických dokumentů a možné změny v práci auditorů. Praktická část práce obsahuje empirický průzkum způsobu zveřejňování účetních závěrek v ČR prostřednictvím internetu. U vybraného vzorku účetních jednotek zjišťuje a následně prezentuje místo a formu zpřístupňování účetních závěrek jejich uživatelům, a to s ohledem na regulaci příslušnými právními předpisy.