Locked in Maastricht - Zavacká, Veronika (2007)
Diplomová práca si kladie za ciel zhodnotit menový systém ERM II. Podla niektorých súcasných autorov nie je jeho design zvolený optimálne v dvoch smeroch. Prvým problémom sú rovnovážne efekty charakteristické pre tranzitívne ekonomiky, ktoré majú tendenciu vytvárat inflacné tlaky a tak potenciálne komplikovat plnenie Maastrichtského inflacného kritéria. Druhým problémom sú vysoké a potenciálne volatilné kapitalové prílivy, ktoré jednak možu tento problém zhoršovat a navyše v rámci striktných Maastrichtských limitov možu viest k makroekonomickej nestabilite. Práca sa venuje analýze oboch problémov.