Finanční analýza jako součást podnikové strategie - Řičařová, Irena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Mlčák, Jan; Dvořák, Jiří (2011)
Cílem této diplomové práce je poskytnout managementu podniku pohled na možné slabé stránky jejich hospodaření, které by mohly vést v budoucnu k problémům, hrozby trhu, které podnik negativně ovlivňují z externího prostředí, a také poukázat managementu podniku na příležitosti vyplývající z externího prostředí a silné stránky jejich hospodaření. Tato doporučení budou formulována prostřednictvím akčního plánu. Dosažení cíle diplomové práce spočívá v provedení finanční analýzy, jako interní analýzy podniku, která bude podkladem pro formulaci silných a slabých stránek do SWOT analýzy. Aby mohla být sestavena kompetentní SWOT analýza, budou provedeny i dvě vybrané externí analýzy prostředí, kterými jsou PEST analýza a Porterův model pěti sil. Tyto dvě externí analýzy poskytnou obraz o vnějších faktorech, kterými jsou příležitosti a hrozby vyplývající z trhu. Tím bude sestavena plnohodnotná SWOT matice. Na základě této provedené SWOT analýzy bude sestaven akční plán, v němž budou formulovány doporučení managementu podniku se zaměřením na eliminaci slabých stránek podniku a hrozeb trhu, popřípadě využití příležitostí trhu a posílení silných stránek.
Vedoucí práce: Jan Mlčák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2011
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2011
Keywords: finanční management; konkurenční výhoda; finanční analýza; management [obor dipl. práce]; SWOT analýza; diplomové práce; financial management; competitive advantage; financial analysis; master's theses