Nové směry v přístupu ke strategii v německých slévárnách litiny - Kupec, Olga; Lang, Helmut; Marek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2010)
Doktorská disertační práce, která vychází z nové teorie managementu, prozkoumala v teorii i praxi nové směry v přístupu ke strategii v německých slévárnách litiny. Objasnila důvody, které vedou ke strukturálním změnám, vypracovala podklady pro rozhodování, popsala problémy, které vznikají při uvádění těchto strategií do praxe a navrhla jejich řešení. Dále bylo prozkoumáno a kriticky zhodnoceno, k jakým konkurenčním výhodám přispívají tyto strategické směry a následně diskutován nadřazený cíl strategie. Z empirického výzkumu vyplývá, že německé slévárny litiny by silně ovlivněny novými, především informačními technologiemi a rozvojem automobilového průmyslu a jeho strategiemi. Nejvýznamnějším strategickým trendem sléváren litiny je zaměření se na klíčový obor činnosti. Kooperace a inovační strategie představují komplementární strategie k primární strategie a umožňují sloučit komplexní požadavky zákazníků s potřebnou specializací a zachovat si tak konkurenceschopnost. Výzkum, který zohlednil i aktuální globální hospodářskou krizi a strukturální krizi automobilového průmyslu, ukázal, že německé slévárny litiny musí přehodnotit své aktuální strategie a tyto pozměnit od růstu směrem ke stabilitě a dlouhodobému rozvoji.
Vedoucí práce: Helmut Lang
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2010
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2010
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor disert. práce]; disertace; dissertations