Rozdělení odštěpením jako jedna z forem přeměn obchodních společností - Hindrová, Barbora (2011)
Diplomová práce se zabývá problematikou přeměn obchodních společností, především rozdělením odštěpením. Jejím cílem je zmapovat celý proces rozdělení odštěpením z pohledu právního, účetního a daňového a zároveň upozornit na některé významné výkladové problémy současné úpravy přeměn obchodních společností. K naplnění zmíněného cíle práce nejprve vymezuje přeměny obchodních společností obecně. V dalších částech se věnuje jen rozdělení odštěpením kapitálových obchodních společností, a to z hlediska předpisů obchodněprávních, účetních, daňových a dalších. Na závěr následuje skutečný případ rozdělení odštěpením společnosti s ručením omezeným.