Rozvrat tradiční vesnice v období stalinismu - Fišer, František (2010)
Diplomová práce je zaměřena na popis situace rolníků v období zakladatelské etapy komunistického režimu a také skutečností, které vedly ke kolektivizaci zemědělství. Hlavní cíle jsou definování pojmu "kulak" a jeho vývoj na konci čtyřicátých a na začátku padesátých let minulého století a najít odpověď na otázku zda hlavním důvodem pro persekuce zemědělců byla likvidace soukromého sektoru.